Runningtherapie is het op therapeutische wijze inzetten van een (rustige) duurloop om de mentale gezondheid te bevorderen. De focus ligt op buiten bewegen, bewust zijn en een gezonde leefstijl eigen maken. Je brengt tijdens runningtherapie meer in beweging dan alleen je fysieke lichaam.

Mensen die kampen met burn-out, vermoeidheid, somberheid/depressieve gevoelens, prikkelbaarheid, slaapproblemen, angst en piekergedachtes hebben bewezen baat bij drie keer per week rustig hardlopen, opgebouwd in tijd en daarmee vaak ook enige snelheid. Echter, de focus ligt niet op snelheid.

Werkwijze

Tijdens een persoonlijk intakegesprek en wat vragenlijsten brengen we de startsituatie in beeld. Als beide verwachtingen bij elkaar aansluiten en we een match blijken, zullen we in onderling overleg een trainingsplan opstellen uitgaande van de vastgestelde doelen. Je kunt ervoor kiezen om individueel of in groepsverband (2-4 mensen) te starten met de runningtherapie. In een aantal weken wordt stapsgewijs toegewerkt naar een duurloop van 25-30 minuten afgestemd op jouw niveau. Je gaat één of twee keer per week met mij op pad. Het is van grote toegevoegde waarde als jij zelf ook een tweede (en derde) keer gaat lopen. 

Effect van runningtherapie

Uit wereldwijde onderzoeken blijkt dat runningtherapie een positieve invloed heeft op:

 • Depressie, lusteloosheid of sombere gevoelens en het voorkomen van een terugval
 • Herstel van een burn-out en het voorkomen van een terugval
 • Het ontwikkelen en behouden van een gezonde leefstijl
 • Het verminderen van overgewicht
 • Slapeloosheid
 • Verslavingen
 • Stress en spanning
 • Zelfbeeld, zelfvertrouwen en zelfwaardering
 • Psychosomatische klachten (lichamelijke klachten waar geen duidelijke oorzaak aan ten grondslag is, en dus ook geen duidelijke oplossing)
 • Omgaan met eigen emoties zoals agressie, angst en paniek
 • Het verbeteren van je lichamelijke conditie en omgaan met belastbaarheid
  En meer…
Voor wie?

Runningtherapie is voor iedereen geschikt. Je hoeft niet over een basisconditie te beschikken en je hoeft ook géén mentale stoornis te hebben. Het programma wordt helemaal op maat voor jou gemaakt! Consequent bewegen is voor een ieder heilzaam. Mensen zijn gemaakt om te bewegen. En bonus: tijdens rennen kun je niet piekeren. Dit geeft een bevrijdend gevoel, de gedachtes staan even uit, even geen zorgen. 

Ik focus mij met runningtherapie op een breed scala aan hulpvragen. De meeste ervaring heb ik met mensen die veel in het hoofd zitten en lastig in hun gevoelswereld / lijf kunnen zakken. Deze mensen gaan met regelmaat over hun eigen grenzen heen en kunnen heel veel verdragen. Echter, met de nodige gevolgen van dien: oververmoeid, slapeloosheid, geen tijd meer hebben voor leuke dingen, altijd met ‘het volgende’ bezig zijn in plaats van met dit moment…

Locatie

Vooralsnog vindt runningtherapie plaats in het Haagse Bos te Den Haag. Indien jij de training op een andere locatie wilt met meerdere deelnemers, hartstikke leuk! Ik ben bereid te reizen. Stuur mij een berichtje, dan kunnen we samen kijken wat uitkomt.

Combinatie

Runningtherapie (zowel individueel als in een groep) gaat ook heel goed samen met coaching of andere therapievormen binnen de GGZ! Ben je geïnteresseerd in deze combinatie, stuur mij een berichtje voor de mogelijkheden.